دولت نهم 3 برابر دولت‌‏ اصلاحات از حساب ذخیره ارزی برداشت کرد

آمارهای جدید بانک مرکزی از وضعیت موجودی حساب ذخیره ارزی نشان می‌‏دهد دولت نهم در 3 سال نخست فعالیت خود 3 برابر 5 سال پایانی دولت اصلاحات (از ابتدای تشکیل حساب ذخیره تا پایان دولت قبل) برداشت کرده است.

به گزارش ایلنا، عملکرد رسمی اعلام شده از سوی بانک مرکزی در خصوص حساب ذخیره ارزی بیانگر این موضوع است که در سال‌‏های 79 تا 83 (5 سال نخست فعالیت حساب ذخیره و 5 سال پایانی دولت اصلاحات) 30.3 میلیارد دلار به عنوان مازاد درآمدهای نفتی به حساب ذخیره واریز شد که در 5 سال یاد شده دولت قبل 20.6 میلیارد دلار از این حساب برداشت کرده است. 

بر اساس این گزارش، آمارهای بانک مرکزی نشان می‌‏دهد در سال‌‏های 84 تا 86 (3 سال نخست فعالیت دولت نهم) 73.6 میلیارد دلار از مازاد درآمدهای نفتی بودجه‌‏ای را به حساب ذخیره واریز کرد اما 63.2 میلیارد دلار از موجودی این حساب را برداشت کرد. 

به گزارش ایلنا، آمارهای فوق نشان می‌‏دهد دولت نهم در طول 3 سال حدود 3 برابر دوره 5 ساله دولت اصلاحات از حساب ذخیره برداشت کرده است که البته برداشت‌‏های غیرمدیریت شده از حساب ذخیره موجب رشد شدید تورم در کشور و اعطای تسهیلات به بخش‌‏های غیرواقعی اقتصاد شده است. 

بر اساس این گزارش، همانگونه که در نامه اخیر 60 اقتصاددان آمده است، «در 3 سال فعالیت دولت نهم، دولت دچار احساس خطرناک پرپولی شده و به هر طریق ممکن در صدد هزینه کردن درآمدهای نفتی حتی از مسیرهای غیرقانونی و غیربرنامه‌ای بر آمده‌است. در مداری این چنین، فرایند خطرناک بزرگ شدن دولت و کوچک شدن بازار و بخش خصوصی، شکل گرفته است. » 

بر اساس گزارش بانک مرکزی، نسبت هزینه‌های دولت به تولید ناخالص ملی که در طی سنوات 8 ساله 83-1376 برابر با15.2 درصد بوده‌است طی 3 سال اخیر به میزان خطرناک 27.6 درصد رسیده‌است. این فرایند به بزرگ شدن نظام دیوان‌سالاری غیرکارآمد دولت، منجر شده‌است. 

باید توجه داشت حساب ذخیره ارزی به این منظور بوجود آمد که سقفی برای برداشت‌های دولت از درآمدهای نفتی تعیین کند و مسیر مخارج آن را در طول زمان به رغم افت و خیز این درآمدها هموار سازد، بدین ترتیب قرار بود این حساب از بزرگ شدن دولت جلوگیری کند و در عین حال بخشی از موجودی آن باید به صورت وام ارزی در اختیار گسترش بخش خصوصی قرار می‌گرفت. اگر دولت نهم، پایبندی خود را به سند چشم‌انداز 20 ساله و قانون برنامه چهارم، نشان می‌داد، تا کنون باید از درآمدهای حاصل از فروش نفت در طی 3 سال 84 تا 86 مبلغ 150 میلیارد دلار به حساب ذخیره ارزی واریز می‌شد. 

البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که دولت نهم در سه سال گذشته از درآمدهای افسانه‌‏ای نفت برخوردار بوده است و این در شرایطی است که با توجه به افزایش قیمت نفت در بودجه سنوات اخیر، میزان درآمدهای نفتی بودجه‌‏ای دولت بیش از مجموع درآمدهای بودجه‌‏ای و برداشت‌‏های از حساب ذخیره ارزی در دولت قبل بوده است که نشان می‌‏دهد هزینه‌‏های دولت نهم از محل درآمدهای نفتی به شدت افزایش یافته و این دولت نتوانسته است مدیریت مناسبی بر درآمدهای ارزی اعمال کند تا این درآمدها منجر به رشد شدید نقدینگی تا سطح 45 درصد و نرخ تورم تا سطح 25 درصد نشود. 

حال به نظر می‌‏رسد با رو به پایان رفتن دوره دولت نهم، لازم است مدیران اقتصادی فعلی کشور پاسخ دهند که درآمدهای سرشار نفتی کشور چه شده است و چگونه هزینه شده است که علی‌‏رغم قیمت افسانه‌‏ای نفت 147 دلاری، موجودی ذخیره ارزی در پایان سال 86 به 23 میلیارد دلار رسید؟

نظرات 5 + ارسال نظر
ملیحه سه‌شنبه 3 دی‌ماه سال 1387 ساعت 17:40 http://roozno.blogfa.com

حساب بانکی بچه محله های ما را داری رو می کنی؟؟؟؟؟/
کم داره بهتون خدمت می کنه.
بشکن دست احمدی نژاد ایشالله

مفتی شنبه 14 دی‌ماه سال 1387 ساعت 00:45 http://mofty.blogfa.com

آخه بچه جون تورو چه به اقتصاد؟

بابات تو مناطق آزاد مطلب می نوشته؟
با بابا بزرگت تو مناطق ویژه اقتصادی؟

شما همون از عمو باقر و چاله، چوله های خیابونا بنویسی کفایت می کنه.

به هر حال کسی از یه بچه کوچیک انتظار زیادی نداره.

(خبرت نمک چی شد؟)

مفتی شنبه 14 دی‌ماه سال 1387 ساعت 00:46 http://mofty.blogfa.com

خاک به سرت که هنوز تاییدی هستی.
ترسو!

مگس تسه تسه چهارشنبه 18 دی‌ماه سال 1387 ساعت 06:01 http://hellbug.blogspot.com

عزیزم میدونی مشکل چیه؟! این دولت اصلا نمیدونه سه برابر یعنی چند برابر!!! عددها از مساوی هم بیشتر بشن دولت ارور میده.

ناصر حاتمی خواجه چهارشنبه 2 بهمن‌ماه سال 1387 ساعت 10:36 http://nhck.javanblog.com

ما همچنان به آینده امیدواریم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد